...takaisin etusivulle...Lissu & Jade.
Foto © Anu Luoma-aho Lissunmustan kennelissä on suunnitteilla pentue, korkeintaan pari, per vuosi. Ei mitään tehtailua eikä edes ansiotoimintaa, varsinkaan kun yhdistelmiin pyritään etsimään uros Suomen kannan ulkopuolelta. Koska Suomen koiramäärä on todella pieni ja vielä suvullisesti kapeakin, katson asialliseksi mennä 'merta edemmäs kalaan'. En silti vähättele Suomen uroksia, vaikka en juurikaan aio niitä käyttää, mutta yritän omalta osaltani laajentaa Suomen populaation geenikantaa.

Jalostukseessa käytettäviltä koirilta Lissunmustassa vaaditaan annos näyttelymenestystä ja terveet eli A- tai B-lonkat. Kennelin omilta koirilta tutkitaan myös kyynärpäät ja silmätkin (em. tutkimuksia ei Hollannissa juurikaan harrasteta) Hollannissa ei ole toistaiseksi olemassa virallista luonnetestiä, mutta omat koirani luonnetestautan kaikki. Tähän mennessä niistä 33:stä koirasta, joihin minulla on ollut/on jalostusoikeus, olen käyttänyt kahdeksaa jalostukseen. Yhdestä ei vielä ole tehty lopullista jalostuspäätöstä. Lue lisää...

Svartskenens Antika & Lissunmustan Gizela
'Jade' & pojantyttärensä 'Gisse'

Meillä pennut syntyvät ja kasvavat kodissa sisällä. Meiltä lähtevä pentu saa mukaansa ruokaa noin kahdeksi viikoksi, hihnan, pannan, lelun ja 'käyttöohjekansion' jossa on tietoa rodusta, pentueen taustasta sekä perus hoito-ohjeet, yli 60 sivua!

Tunnustuksena tästä kasvatustyöstä Suomen Kennelliitto myönsi Lissunmustan kennelille Vuolasvirta-palkinnon v. 2007 - ensimmäisenä (ja vielä vuonna 2016 edelleen ainoana) hollanninpaimenkoirakasvattajana maassamme.

Laadulla on tekijänsä, sanotaan. Jos olet sitä mieltä, että haluat pitkäkarvapennun juuri Lissunmustasta, varustaudu odottamaan. Koska meillä ei ole pentueita kovin usein, ei ole mahdollista vain 'tulla ja hakea' pentua. En koskaan ota pentuvarausta pelkän puhelinkeskustelun perusteella, kaikki tähänastisetkin varaajat ovat (Ruotsia ja Norjaa myöten) käyneet meillä henkilökohtaisesti esittäytymässä. Lissunmustalaisten laumaan on siunaantunut paljon mukavia ihmisiä (kaikki pennunomistajani ovat aivan ihania!) ja pidämme tiiviisti yhteyttä. Koirakaupassa noudatan Suomen Kennelliiton säädöksiä ja tarkemmin pennun myyntiperiaatteistani voit lukea koiran kauppa-sivulta. Olen allekirjoittanut Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen sekä käynyt kasvattajan perus- ja jatkokurssin sekä jalostusneuvojan perus- ja jatkokurssin. Lisäksi minulla on pätevyys näyttelyjen kehäsihteeriksi, toko- ja agilitykokeen toimitsijaksi sekä luonnetestitoimitsijaksi ja tokokoulutusohjaajaksi.

Seurailtuaani rotua muutaman vuoden hankin ensimmäisen holskuni keväällä 1994. Ensimmäinen Lissunmustan pentue näki päivänvalon 1996 syksyllä. Tähän mennessä pentueita on ollut 10 (yhteensä 70 pentua). Pentueillani on kaikkiaan 9 eri isää ja 6 eri emää. Näistä 5 on Lissunmustan kasvatteja. Mitään yhdistelmää ei ole kerrattu. Ensimmäinen pentue, jossa on Lissunmustan koiria kolmessa polvessa syntyi vuonna 2004. Laskettaessa pentueitten rekisteripapereissa näkyvät koirat liki 100% on lonkkakuvattu, 64% on valioita ja 82% on ei-Suomessa-syntyneitä (ja tätä lukua pienentää se, että toistaiseksi kaikkien pentueitteni emät ovat Suomessa syntyneitä.) Kaikki jalostukseen käytettämäni suomalaiset koirat on luonnetestattu hyväksytysti.

Tähän mennessä (11/2016) olen tuonut maahan 15 koiraa, siis noin neljäsosan maamme tuontikoirista. Tuontiuroksillani on jälkeläisiä seuraavissa kenneleissä: Amidos Vän, Black Aura's, Heiluvillen, Saralpian, Somatuulen, Svartskenens ja Tarita's. Lisäksi Lissunmustan urosta ovat käyttäneet Black Aura's ja Suttenselkä sekä Lissunmustan narttua Hollandroy ja Zorian. Kun seuraavat polvet huomioidaan, tuontejani tai kasvattejani löytyy edellä mainittujen lisäksi seuraavien kennelien koirien sukutauluista: Konnamuorin, Minanthe's, Onnenletin, Nyanssin, Shooters Brindle, Tialan sekä neljä neljän eri kasvattajan teettämää pentuetta ilman kennelnimeä. Siis liki 70% maamme 31:stä kasvattajasta, ja 60% maamme 107:stä pentueesta kautta aikojen, on sukutauluissaan Lissunmustalaisia. Lissunmustalaisia tai niiden jälkeläisiä asuu Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Hollannissa, Ranskassa, Espanjassa, Sveitsissä, Tsekinmaalla, Puolassa, Saksassa, USAssa ja Kanadassa.

Rella, Masi, Mizza ja Jade jonottamassa ulos!