Italian matkan kootut selitykset
eli miksi teimmekään uu-käännöksen


U #1 Tallinnan satama, Viro
Opastivat meitä ajamaan uun, piti päästä jonoon kohti passintarkastusta. Tämä ei oikeastaan edes ollut laskuihin kuuluva uu-käännös, koska kaikki muutkin joutuivat ajamaan samalla tavalla.
Tuomio: Olimme syyttömiä tapahtuneeseen.

U #2 Tallinna, Viro
Eksyimme satamasta poistuessamme. Olimme nimittäin väärällä kaistalla emmekä päässeet liikennevirrassa kiilaten kääntymään vasemmalle.
Tuomio: Olimme mielestämme syyttömiä tapahtuneeseen.

U #3 Riika, Latvia
Emme löytäneet ohikulkutietä (se ehkä oli rakennettu sinä aikana kun kävimme Italiassa, tai sitten se alkoi vain kaupungin eteläpuolelta). Keskustassa ei ollut opasteita siitä, miten ajetaan kohti Liettuaa.
Tuomio: Olimme oikeastaan aivan syyttömiä tapahtuneeseen.

U #4 Marijanpole, Liettua
Pimeässä illassa ajoimme kaupungin läpi ja vaikka valtaväylä tuntuikin kääntyvän oikealle jatkoimme suoraan, koska kääntymisopasteiden edessä kasvoi ruusuja.
Tuomio: Olimme kokonaan syyttömiä tapahtuneeseen.

U #5 Puolan tulli
Oikeastaan tämä oli vain puolikas uu-käännös (ja tätä ei siis oikeasti tarvitsisi laskea mukaan ollenkaan), koska tullimies opasti meidät ajamaan kaartamalla.
Tuomio: Me olimme syyttömiä tapahtuneeseen.

U #6 Orzysz, Puola
Ajoimme risteyksen pitkäksi, koska tie oli todella möykkyinen ja epämääräinen ääni takapaksissa sai meidät luulemaan että Masi oksentaa. Siispä suuntasimme kiireesti siivoustöihin risteyksen toisella puolella olevalle levikkeelle. Tosiasiassa Masi ei oksentanut, mutta silti tuomio on:
olimme syyttömiä tapahtuneeseen.

U #7 Swiebodzin, Puola
Olivatpahan opastaneet huonosti, minne henkilöautojen ja rekkojen tuleekaan tullialueelle tultaessa ajaa. Koska rekkajono oli huomattavan pitkä, palasimme takaisin ja ajoimme henkilöautojen puolelle.
Tuomio: Olimme totaalisen syyttömiä tapahtuneeseen.

U #8 Vipiteno, Italia
Halusimme kauppoihin ja sadan asukkaan kylän City-Center -viitat menivät ohi meidän ajaessamme n. 30 km/h. Viitat varmaankin juoksivat vastaamme noin satasta.
Tuomio: Olimme likipitäen syyttömiä tapahtuneeseen.

U #9 Verona, Italia
Käännyimme kaupungin läpi vievältä pääkadulta supermarketin opasteisiin. No, markettia ei löytynyt, mutta paluu pääväylälle osoittautui useitten uu-käännösten arvoiseksi, koska väylältä ulos käyttämämme katu oli yksisuuntainen ja paluuväyläksi tarkoitettu katu oli tietyön takia poikki.
Tuomio: Olimme täysin syyttömiä tapahtuneeseen.

U #10 Schübelbach, Sveitsi
Kello oli jo yli puolen yön ja olimme urhoollisesti pimeässä osanneet seurata meille annettuja hyviä ajo-ohjeita. Tulimme koko Sveitsin läpi ilman uukkareita, mutta vasemmalle lähtevälle Hügelstrasselle kääntyminen meni pitkäksi, koska ohjeissamme sanottiin että katu kääntyy heti risteyksen jälkeen, mutta ei sanottu kääntyykö se oikealle vaiko vasemmalle (oikealla oli vain metsää).
Tuomio: Olimme tietenkin täysin syyttömiä tapahtuneeseen.

U #11 Tallinna, Viro
Edellisellä huoltiskalla oli edullismpaa naftaa, joten palasimme takaisin tankkaamaan. Sitä edellisellä n. 15 km keskustasta olisi ollut vielä monin monin verroin edullisempaa, mutta emme halunneet näyttää eksyneiltä, joten emme palanneet sinne asti.
Tuomio: Olimme jälleen kerran syyttömiä tapahtuneeseen.

Liettuassa eksymään pyrkivät turistit oli otettu todella hyvin huomioon. Moottoriteillä oli kesken matkaa kohtia, joihin oli merkitty U-käännöksen oikeuttava merkki, siis uu-käännös-paikka! Mielihyvin panimme ne merkille ja röyhistimme rintaa, koska emme tarvinneet niistä ainuttakaan. Kaikesta huolimatta olemme aika lailla ylpeitä siitä, että uukäännöslistamme jäi näinkin lyhyeksi ja todisti meidät syyttömiksi, koska olimme suorittaneet 6700 km kymmenessä vuorokaudessa.

Kirjoittanut Liisa Kukkanen
Julkaistu: Pitkäkarvaposti 3/00